Zavrh v Slovenskih goricah

Sleme, na katerem se razprostira Zavrh (370 m), je na osojni strani pokrito z mešanim gozdom, na prisojni pa se raztezajo vinogradi, sadovnjaki in majhne njive. Področje spada med stara vinogradniška območja, kjer so v preteklosti prevladovale viničarije. Pojav trtne uši konec 19. stoletja je uničil precej vinogradov, ki se šele v zadnjih letih ponovno obnavljajo.

Razgled z Maistrovega stolpaSkozi kraj, kjer je zaradi bližine Maribora precej vikend hišic, potekata vinska in sadjarska cesta. Tu imata točko tudi Pomurska transverzala ter Pot kurirjev in vezistov. Izletnikom, ki radi pešačijo, pa je namenjena Pot na Zavrh, ki vodi od Lenarta do Maistrovega stolpa (1,5 ure).

Rudolf Maister-Vojanov (1874–1934), general in pesnik, je po prisilni upokojitvi leta 1923 uteho iskal v lepoti Slovenskih goric. Na oddih je prihajal v Stupičevo vilo; tukaj je nastajala njegova druga pesniška zbirka Kitice mojih (1929). Leta 1984 so Završani »svojemu generalu« v Stupičevi vili uredili spominsko sobo, ki pa so jo leta 1998 preselili v obnovljen kulturni dom. Dokumenti v spominski sobi predstavljajo Maistrovo življenje in delo, med njimi so rokopisi nekaj njegovih pesmi, fotografije njegovih borcev za severno mejo, Maistrovih sodobnikov na Zavrhu in med njimi završke Katrce, ki je menda vsak dan tekla v Lenart, od koder je upokojenemu generalu prinašala časopise.

Zvečer se pa završki fantje zbero
in na Selce gredo.
Pod vrhom med slivami hramček čepi,
po poti mu gledajo okenca tri,
za tretjim pa Katrca spi …
(Završki fantje)

Razgled z Maistrovega stolpaMenda je general Maister Franju Stupici nekoč omenil, naj bi na Zavrhu postavili stolp, da bi bil razgled še lepši. Turistično društvo je šele leta 1963 postavilo prvi leseni razgledni stolp po načrtih generalovega sina Boruta Maistra. Danes pa se na tem mestu dviga 17 metrov visok kovinski – Maistrov – stolp, ki ob lepem vremenu nudi izjemen razgled od Pohorja, Kozjaka, Boča, Donačke gore in vrhov sosednje Hrvaške vse do madžarskih ravnin.

Turistično društvo pripravlja v novembru Maistrove dneve v spomin na svojega častnega krajana in znamenitega Slovenca. Nadalje organizira prvomajski pohod iz Lenarta na Zavrh; postavitev »majpana«, majskega drevesa; v avgustu pa klopotčev bal, ki obuja tradicijo postavitve klopotca.

{nmap http://zemljevid.najdi.si/search.jsp?q=zavrh&tab=maps&x1=564099.3999999999&y1=155028.7&zoom=96000&gx=564100.125&gy=155033.921875}

Več slik


Razgled z Maistrovega stolpaKulturni dom in Maistrov hramKip Rudolfu Maistru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *