Urh

Grič je dobil ime po starodavni, že večkrat prenovljeni podružnični cerkvi, posvečeni nemškemu škofu Ulriku. Po vojni je bila cerkev spremenjena v muzej, kasneje pa so jo spet posvetili. Na zunaj je cerkev nespremenjena, sledovi krogel v cerkvenem stolpu pa so ohranjeni spomini na vojna leta. Ob cerkvi je delno obnovljena mežnarija, ki je bila med 2. svetovno vojno domobranska kasarna, zapor in mučilnica. V bližini je grobnica, kjer ležijo posmrtni ostanki 123 žrtev zločinov in 56 borcev Cankarjeve brigade, ki so jih sem prenesli po koncu vojne.

Spomenik žrtvamArhitekturna zasnova spominskega parka je delo arhitekta Borisa Kobeta. Spomenik je bil postavljen leta 1955; je delo akademskih kiparjev Zdenka Kalina in Karla Putriha ter simbolizira trpljenje upornega ljudstva med NOB in njegovega vstajenja ob osvoboditvi. Nad veliko grobnico žrtev, oblikovano v krogu s premerom 20 metrov, se dviga kamnit kvader z odbitimi vogali. V vdolbinah so figuralne skupine, ki predstavljajo talce, begunce in ranjene borce. Nad kvadrom iz belega kamna stojijo bronaste figure, ki upodabljajo vse družbene sloje ob sprejemu osvoboditeljev.

Na Urha lahko pridemo z avtom po odcepu z Litijske ceste v Dobrunjah. Za sprehajalce pa vodi na vrh več stranskih poti. Z vrha je lep razgled na Kamniške planine, Zasavsko hribovje, reki Savo in Ljubljanico ter predele Ljubljane, kot so Vevče, Polje, Fužine, Zadvor in Sostro. S široko raztegnjenega vrha vodijo gozdne poti in steze proti Dobrunjskemu hribu, proti vasi Orle in še naprej čez Golovec do Ljubljane. Vijugasti in močno razčlenjeni hrbet gričev, ki segajo od Urha do Golovca pri Dolenjskem mostu, ločijo od dolenjskega gričevja le plitve dolinice.

Več slik


Nekdanja mežnarija

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *