Otočec

Grad Otočec je nekoč stal na desnem bregu Krke, nato pa so ob njem speljali kanal, tako da odslej stoji na otoku. Njegov nastanek sega v 13. stoletje, v virih se omenja že 1252. leta. Grajska stavba je zanimiva kombinacija gotskih, renesančnih in baročnih prvin, ko je bil razvoj grajske stavbe zaključen. Današnja podoba gradu je nastala ob koncu 15. stoletja; gre za štiri grajska krila z obrambnimi stolpi na vogalih, ki varujejo notranje grajsko dvorišče. Grajska kapela, ki je bila dozidana v 18. stoletju, je bila sprva v dvoriščnem traktu, kasneje pa so jo premestili v zahodni obrambni stolp.

(Foto: Tilka Jamnik)Graščina je zamenjala številne lastnike. V 2. svetovni vojni je bila požgana. Po vojni so stavbo obnovili in jo namenili za hotelsko dejavnost. Tako ima danes v gradu svoje prostore Hotel Grad Otočec s petimi zvezdicami ter bogato kulinarično in športno ponudbo.

Grad Otočec je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Po otoškem parku, ki obdaja grajsko stavbo, so speljane prijetne sprehajalne poti. Še več sprehajalnih poti vodi z otoka in ob bregovih reke Krke.

{nmap http://zemljevid.najdi.si/search.jsp?q=oto%C4%8Dec&tab=maps&x1=518773.1&y1=75387&zoom=48000&gx=517530.75&gy=76661.21875}

Več slik


(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)
(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)
(Foto: Tilka Jamnik)(Foto: Tilka Jamnik)

Zunanje povezave


http://www.vlaki.net/grad/otocec.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *